PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ömer HAYYAM severler bu kitabı kesinlikle okumalı./Semerkant/

_Şahmeran_
30-09-09, 20:29
Linkleri sadece üyelerimiz görebilmektedir.

Arka kapak

"Titanic'te Rubaiyat! Doğu'nun çiçeği Batı'nın Çiçekliğinde! Ey Hayyam! Yaşadığımız şu güzel anı görebilseydim!"

Amin Maalouf, "Afrikalı Leo"dan (YKY, 1993) sonra bu kez Doğu'ya, İran'a bakıyor. Ömer Hayyam'ın Rubaiyat'ının çevresinde dönen içiçe iki öykü... 1072 yılında, Hayyam'ın Semerkant'ında başlayan ve 1912'de Atlantik'te bit(mey)en bir serüven... Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran'ın tarihinin de okunuşunun öyküsü/tarihi...

Kitabın Konusu

Ömer Hayyam ‘ ın Semerkant ‘ a gelişi ; burada yaşadıkları ve tarihe damgasını vuran eserinin oluşması.

Kitabın Özeti

Roman 11. yy’da yaşamış olan İranlı Bilge Ozan Ömer Hayyam ‘ ın hayatı ve Rubaiyat’ının öyküsünü anlatmaktadır.

Kitap iki bölümden oluşmaktadır. Ömer Hayyam bilgeiğiyle ve şairliğiyle her tarafta tanınan birisiydi. Onun tüm hayali Semerkant ‘ I görmek , oranın güzelliğini keşfetmekti. Gittiği yerde başından geçen birtakım olaylar sonucunda kadıyla tanışması ve onun tavsiyesi üzerine eserini bir kitapta toplar. Onun bu şairane ve bilge kişiliği kendisinin devletin en üst kademesine kadar yükseltir. Herkesin takdirini toplar ve kitabını her türlü koşullara rağmen tamamlar.

Kitabın ikinci bölümünde de Benjamin Omer adındaki bir Ömer Hayyam hayranı bu şaheseri bulmak için birçok zorlu yoldan geçer ve macera kitabın Titanic gemisinde kaybolmasıyla son bulur.

Kitabın Ana Fikri

Tüm zorluklara rağmen insanlar hayallerini gerçekleştirmelilerdir.Yüz Temel Eser Özetleri, Kitap Özetleri, Roman Özetleri, Yüz Temel Eser, Özet

Kitaptaki Olayların ve Şahısların Değerlendirilmesi

Ömer Hayyam : Bilge , filozof gökbilimci , matematikçi , herkesin güvendiği , olaylara tarafsız bakabilen bir kişilik.

Hasan Sabbah : Zeki , araştırmacı , azimli fakat bilgisini ve yeteneklerini kötüye kullanan birisi.

Benjamin Omer : Araştırmacı , maceracı ve kendini Rubaiyat ‘ I bulmaya adayan birisi.

Kitap Hakkında Şahsi Görüşler

Kitap geçmişteki olatlara bizlere dersler veriyor. Tarihin bizler tarafından fazla bilinnmeyen yönlerine ışık tutuyor.

Yazar Hakkında Bilgi

1949 ‘da Lübnan ‘da doğdu. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. 1976 ‘dan beri Paris ‘te yaşıyor. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf , bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır.

Eserleri : Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri , Afrikalı Leo , Semerkant , Doğunun Limanları , Tanios Kayası , Ölümcül Kimlikler

Ali Munzur
30-09-09, 21:45
Ömer Hayyam severler başlığı sebebiyle konuya baktım. kitabı okumadım ama amin maalouf ismini iyi biliyorum. en son kitabı çivisi çıkmış dünya'yı aldım ama hala okunmak için bekliyor kerata. saol gül güzeli.

Sassy
30-09-09, 22:17
Ali munzur gibi bende başlığından dolayı girdim sevmediğim bir yazarla karşılaştım ve bu yazarın ömer hayyamı konu almasıda dikkatimi çekti doğrusu....

_Şahmeran_
01-10-09, 11:56
Ömer Hayyam severler başlığı sebebiyle konuya baktım. kitabı okumadım ama amin maalouf ismini iyi biliyorum. en son kitabı çivisi çıkmış dünya'yı aldım ama hala okunmak için bekliyor kerata. saol gül güzeli.

Çivisi çıkmış dünya yı bende gördüm ama en son okuduğum" Yüzüncü ad" kitabını okurken baya sıkılmıştım..En son kitabı "Çivisi çıkmış dünya" yı görsem de elektirik alamadım o yüzden almadım :melek:

Semerkant çok farklı...Amin MAALOUF'un "Semerkant" adlı Ömer HAYYAM'ın hayatından kesitler anlatan romanıdır..

Bu kitap hakkında kısa yazmak istemiyorum ama kısa yazacagım sizde merak edip okuyun diye :)

Roman kısaca Ömer HAYYAM'ın elyazmasını (dörtlüklerinin) yazdığı aşamalarını bir bir anlatıyor...
Ayrıca üç arkadaşdanda söz ediyor.."Alamuta dönüş" ve "Alamut" romanlarını okuyanların bildikleri Haşhaşiler örgütünün kurucusu, dünyayı titretmiş olan Hasan sabbah'dan ve sevgili dostu ve çagı etkisinde bırakmış olan bir diger isim Nizamülmülkden de bahsediyor..

Alamutda da,bu üç arkadaşın keşişdiği noktaları azda olsa yazılı idi..Bu romanda daha detaylı şekilde göreceksiniz..Hepsinden önemlisi,Ömer HAYYAM'ın el yazmasını yazarkenki duygularını içtenlikle hissedeceksiniz...

El yazması (Rubaiyet) Titanikde battıgıda belirtiliyor ama batmış olsada asırlar sonra elimizin altında ulaşmamız imkansız olurdu diye düşünüyorum..
Ayrıca Batmaz denilen geminin batış anındaki yaşananlar,ve birinci sınıf insanların( parası olan) kurtuluşunada bir kez daha şahit oluyorsunuz...

Ömer HAYYAM'ın bir dörtlüğünde yazdığı sanki elyazmasının akıbetini önceden sezinleyişini nasılda güzel anlatıyor...

Ömür soluduğumuz nereden geliyor diye soruyorsun...
Uzun bir öyküyü özetlemek gerekirse
Derim ki Okyonus'un dibinden,
Her şeyi yeniden yutan Okyonus'tan...

_Şahmeran_
01-10-09, 11:57
Ali munzur gibi bende başlığından dolayı girdim sevmediğim bir yazarla karşılaştım ve bu yazarın ömer hayyamı konu almasıda dikkatimi çekti doğrusu....

Sevmediğim yazar demişsin ama neden sevmediğini söylememişsin..Merak ettim neyi sevmemene sebeb oldu:)

Sassy
01-10-09, 12:08
'Leo Africanus ' Afrikalı leos - kitabını bilirsin belki, sadece bir tek sayfasında ki yazısına sinirlenmiştim eğer bulabilirsem burada paylaşırım seninle. Belkide o anki ruh halim ve yaşımın genç olmasının etkiside olabilir birazda ön yargıyla harmanlanınca Amin maalouf'u sevmedim.

_Şahmeran_
01-10-09, 12:51
Afrikalı leos kitabını duydum ama almadım,okumadım...
Bulursan neye karşı tepki verdigini burdan tartışabiliriz..Bende bir yerden bakar bulurum merak ettim...
Bu arada yazarın bir kitabını sevdik diye digerlerinide seveceğiz,hoşlanacağız diye kaide yok...
Semerkant kitabını çok sevdim ama diger okudugum iki kitabında bunu bulamadım...

Sassy
01-10-09, 13:12
Bulur bulmaz eklerim :)

Semerkant kitabınıda ikinci sıraya koydum mutlaka okuyacağım ama önce
'Ey Dünya İnsanları Hepiniz Türksünüz' kitabını okumalıyım dehşet merak ettim :)

halaluya
01-10-09, 23:47
şu dünyada benim için önemli olan kişilerdendir ve karakterimi de bir mana da güçlendirmiş veya değiştirmiştir diyebilirim.
zamanında yasaklı bir rubai kitabı vardı, gerçek rubailerini bulabilirsiniz netten araştırma yaparak.
aşk şarap ve felsefe konusunda cok saglam bir yazıları vardır, idefixte hayyam ile alakalı tüm kitaplar satılıyor almak isteyene 8 tl kredi bile atabilirim :d

_Şahmeran_
02-10-09, 12:02
'Ey Dünya İnsanları Hepiniz Türksünüz' ilk defa duyuyorum hiç denk gelmedim..gelirsem bir bakayım yada önce sen oku bize yorumla (: