PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünyanın en geniş içerikli internet ansiklopedisi Wikipedia

alperpusat
14-02-07, 09:26
Dünyanın en geniş içerikli internet ansiklopedisi Wikipedia küçük bir köyden
yönetiliyor

Patron ise 38 yaşında, üç çocuklu, tarım uzmanı bir anne

Adı Florence Devouard. Yaşı 38. Üç çocuk annesi bir Fransız. Fransa'nın orta bölgesinde bulunan, dokuz yüz kişilik sakin bir köy olan Malintrat'ta yaşıyor.

Ancak komşularından küçük bir farkı var. O, dev internet ansiklopedisi Wikipedia'yı yönetiyor.

Florence Devouard, iki yüzden fazla dilde hizmet veren, içeriğindeki altı milyondan fazla makaleyi her gün artıran Wikipedia'daki en yüksek mevkiye geçtiğimiz ekimde geçti.

Devouard Wikipedia ile kendi uzmanlık alanı olan, genetik olarak değiştirilmiş organizmalarla ilgili makaleleri düzeltmeye başlayarak tanışmış. Üç yıl içinde Devouard önce Wikipedia'yı yöneten Wikimedia Vakfı'nın yönetim kuruluna girdi ve geçtiğimiz ekim ayında Wikipedia'nın yönetim kurulu başkanı oldu. Üç çocuk annesi Devouard, "Bu, şehirde bir ofiste 12 saat çalışmaktan çok daha ilginç" diyor. Çocuklarını yatırır yatırmaz, laptop'unu açan Devouard diğer yönetim kurulu üyeleriyle iletişime geçiyor. "Genelde geceleri çalışıyorum. Wikipedia topluluğu da o saatlerde çevirimiçi oluyor zaten" diyor.

Altı haftada bir yönetim kurulu bir Avrupa ya da ABD şehrinde bir toplantıda buluşuyor. Devouard Malintrat'ın Microsoft'un Washington eyaletindeki kurumsal merkezinden uzak olduğunu kabul ediyor, ama Wikipedia'nın büyük iş dünyasına göre "bambaşka bir dünya" olduğunu vurguluyor.

Dünyanın her köşesinden gönüllüler tarafından internete bağlı herhangi bir bilgisayardan ekleme, çıkarma, düzeltme yapılarak oluşturulan açık ansiklopedi Wikipedia'nın Türkçe kolu 2003'te kuruldu.