iklay
04-02-07, 09:30
Linkleri sadece üyelerimiz görebilmektedir.
Konya ovasında yaşayan Mançozade adlı büyük bir aile, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alması ile birlikte Rumeliye göç etmiş ve Selanik'e yerleşmiştir. Birinci Dünya Savaşına kadar Selanik'de yaşayan Mançozade ailesi, savaşın hayat koşullarını güçleştirmesi nedeniyle tekrar İstanbul'a göç etmiştir. Mançozade'lerden Mehmet Abdi bey İstanbul'da bir konağa yerleşmiş ve arkadaşının kızkardeşi olan Nimet hanımla evlenmiştir. Yıllar sonra Nimet hanım Barış Manço'nun "Gülpembe" şarkısının ilham kaynağı olacaktır. Cumhuriyet devrimlerini yaşayan aile soyadı kanunu ile birlikte Mançozade olan aile adlarını değiştirerek Manço soyadını alırlar. Abdi bey ile Nimet hanımın oğlu Hakkı bey, Rikkat Uyanık ile evlenir. Hakkı bey ile Rikkat hanımın ikinci çocuğu 2 Ocak 1943 yılında doğan Mehmet Barış Manço dur. Barış Manço, Oktay Manço, Savaş Manço ve İnci Manço ile birlikte 4 kardeştiler. 2. Dünya savaşının sonlarında doğan Barış Manço, ailesinin savaşın bitmesine duyduğu özlem nedeniyle "Barış " ismini seçtiklerini söylemektedir. Döneminin Türk Sanat Müziği sanatçısı olan Rikkat hanımla, Hakkı bey Barış 3 yaşındayken ayrılırlar. Babasının yanında büyüyen Barış Manço'nun çocukluğu Kadıköy'de geçmiştir. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal ilkokulunda tamamlamış, daha sonra Galatasaray Lisesine devam etmiştir. 10. sınıfdayken babasını kaybeden Barış Manço, Galatasaray Lisesinden ayrılarak Şişli Terakki Lisesine gitmiş ve oradan mezun olmuştur. Aileden gelen yetenekle 2 yaşından itibaren şarkı söylemeye ve Ortaokul 2. sınıf öğrencisiyken de amatör olarak müzikle uğraşmaya başlamıştır. Liseyi bitirince 20 Eylül 1963 yılında önce Paris'e oradanda Belçikaya ağabeyi Savaş Manço'nun yanına gider. Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisinde resim, grafik ve iç mimari okur. Lisede çok başarılı olmayan hatta müzik ve coğrafyadan ikmale kalan Barış Manço, bu okuldan çok iyi derece ile, okul birincisi olarak mezun olmuştur. Galatasaray Lisesinde başlayan müzik hayatı, Belçikada da devam etti. 1969 yıllarında yurda döndüğünde Dağlar, Dağlar şarkısını yaptı. Bu şarkı onun hayatında bir dönüm noktası oldu. Aynı yıllarda görüntüsü değişmekte, müziği ve kıyafetleri ile bir ekol oluşturmaktadır. Barış Manço insan ilişkileri konusunda çok iyidir. Bağlantı kuramayacağı hiçbir canlı yok denebilir. Zaten daha sonraki yıllarda da yaptığı bir röportajında " Kendimi, toplumla diyalog kuran bir iletişim aracı olarak görüyorum" diyecektir. 1971 yılında askerlik yılları başlayacaktır. Askerdeki ilk ayları, hem ani olarak askere alınması, hem de diplomasına rağmen üniversite mezun olmasının tartışılması ve de saçlarının kesilmesi gerektiği nedeniyle çok keyifli başlamadı. Askerliğini Polatlıda Topçu asteğmen olarak yaptı. Askerliğin son ayları ise güzel dostluklar ve askeriye de bir dizi konserlerle üretken bir hale dönüştü. Askerlikten sonra yine bir dönem Belçika günleri araya girmektedir. Barış Manço, sıra dışı kıyafetleri, takıları, enterasan el hareketleri ve şarkılarına çektiği klipler ile bizleri şaşırtmayı sürdürmeye devam eder. Sanatçının görevinin biraz da şaşırtıcı şeyler yapmak olduğuna inanmıştı. Yıllar geçtikçe bu davranış ve biçimlerin onun özgün kişiliği olduğunu daha iyi anlayacaktık. 18 temmuz 1978 yılında Kadıköy evlendirme dairesinde Lale Manço ile evlendi. Bu konuda da topluma örnek olmayı başaran Barış Manço, evliliğinde de İstanbul geleneğini sürdürdü. Bu evliliği, Lale Manço da 1998 yılında yaptığı bir röportajda " Barış içinde 23 yıl" diye tanımlıyor. Evdeki birliktelikleri, iş hayatında da devam eder, Lale Manço, televizyon programlarına yönetmen ve yapımcı olarak imzasını atar. Bu beraberliğe oğulları 19 Mayıs 1981 yılında Doğukan Hazar, 24 Temmuz 1984 yılında Batıkan Zorbey katılır. Dünya çocuklarının Barış abisi, kendi çocuklarıyla da iyi arkadaş olduğunu söylemektedir. Yoğun iş programı çocuklarını ihmal etmesine asla neden olmamıştır. Çocukları için en büyük öğüdü, yaptıkları işin en iyisini severek yapmaları gerektiğidir. Çocukları için tek kaygısının adam gibi adam olsunlar diye dile getiriyor ve hangi meslek olursa, tornacı bile olabilirler ama kendi deyimiyle onlar için "Doğukan usta, öyle bir vida sıkar ki başka türlü sıkar" denmesini arzu ettiğini söylemektedir. Doğu ile batının sentezini yapmıştı. Ona göre, doğunun herşeyi kötü, batının herşeyi iyi doğru bir kavram değildir. Oğullarına da Doğukan ve Batıkan isimlerini koyması doğu ve batının barış içinde olması dileğinden kaynaklanmaktadır. Barış Manço'ya göre Türkiyenin de bulunduğu konumun kesin bir sınırlaması yoktur. Türkiye, doğudan bakıldığı zaman batıda, batıdan bakıldığı zaman da doğudadır. Bu konudaki duygularını ise, Japonya konserinde 20.000 Japon'un Türk bayrağı çıkartıp sallamasından televizyon başındaki 60 milyon insanın gözyaşları içinde izlemesi gibi heyecanlandığını ve gurur duyması ile ifade ediyor. Barış Manço yabancı ülkelerdeki çalışmaları için yaptığı değerlendirmede "Japonlar beni sahiplendiler, milyonlarca Japon konserlerime geliyor, CD'lerimi alıyor, Japonlar bende doğru birşeyler buluyor. Şarkılarımı didik didik inceliyorlar, onlardan konferanslar hazırlayıp televizyon programları yapıyorlar. Türkiyede bunun onda biri yapılmadı. Belçikada ise, onların ülkelerini tanıttığım için Liege Prensliği onur ödülü verdiler. Törene limuzin ve dört eskort ile gittik. Belçikanın en büyük gazetesi birinci sayfada yarım sayfa ayırdılar. Türkiyede 40 yıllık sanat hayatımda baş sayfaya çıkamadım" gibi serzenişte bulundu. Ne yazık ki yıllar sonra baş sayfada bulunma nedenin "ölüm" olması çok hüzünlü idi. Önemli olmaktan çok değerli olmayı tercih ettiğini söyleyen Barış Manço, duygusallığını seçtiği bir yaşam biçimi olduğunu vurgularken, kendi deyimiyle kuzey kutbunu da asla kaybetmediğini de sözlerine ekliyor. Rus romantikleriklerinden, Korsakof, Musolski ve Çaykoski den etkilenerek, evinin dekorasyonunda da romantik çağı, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başını yansıtan tarzı tercih etmişti. Türkiyedeki en uzun ve başarılı televizyon programlarını yaptı. 200' ün üstünde şarkısı ona 12 altın, platin albüm/kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Flemenkçeye çevrildi. Her ülkede şarkıları çok sevildi. Kongo'daki 12-13 bin kişinin katıldığı konserde "Domates Biber Patlıcan" ı söylerken, Kongoluların koro halinde şarkıya eşlik etmeleri şarkının evrenselliği hakkında bilgi vermektedir. Bu konuya başka bir örnekte Mısır da yaşanmıştı. Barış Manço, Mısır Televizyonunda canlı yayında Dağlar Dağlar'ı Arapça söylemişti, bu programın sonunda Mısırlılar sokağa döküldüğü gibi, program da defalarca tekrarlanmıştı. En büyük arzusunun ansiklopediler de yer almak olduğunu söyleyen ve Barış Manço müzesi kurmak isteyen Manço, " 20. yüzyılda yaşamış, o yüzyıla damgasını vurmaya çalışan bir Türküm, 20. yüzyılın Türk Müziğini yapıyorum" demektedir. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço 1991 yılında devlet sanatçısı ünvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi onursal doktora ünvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya; Uluslararası Kültür ve Barış ödülü, Belçika Krallığı; Leopold II şövalyesi nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı; Türkmen Vatandaşlığı ödülleri kazanmıştır.
*1970’li yıllarda başlayan folk müziği rüzgarı, müzik dünyasına çok önemli isimler kazandırmıştı. Hümeyra, Esin Avşar, Barış Manço, Cem Karaca, Modern Folk Üçlüsü, Fikret Kızılok, Bora Ayanoğlu gibi. Bu yıl Barış Manço bu akımı doğrular bir biçimde Dağlar Dağlar şarkısı büyük bir çıkış yapmıştır.
*1970 Dağlar Dağlar/ yılın bestesi.
*1970 Derule / yılın düzenlemesi.
*1971 Yılın erkek sanatçısı Aynı yıl Cem Karaca’nın söylediği Dadaloğlu, yılın düzenlemesi ödülünü kazanmıştı.
*1971 İşte Hendek İşte Deve, yılın bestesi.
*1972 Yılın erkek sanatçısı.
*1973 Yılın erkek sanatçısı Aynı yıl, Nilüfer, yılın kadın sanatçısı.
*1973 Hey Koca Topçu/yılın düzenlemesi.
*1973-1974 yıllarında, Kurtalan Ekspres/ yılın topluluğu.
*1973yılında SES Dergisi’nin Mayıs ayındaki araştırmalarına göre ayın altın sesleri: Barış Manço, Kalk Gidelim Küheylan ile Cem Karaca, Erol Büyükburç, Fikret Kızılok, Ersen, Kadın Sanatçılarda; Füsun Önal, Senden Başka ile,Ajda Pekkan,Şenay ve Selda. Bu yıl sinemadan birçok ismin sahnelere geçmesi ile de çok önemlidir. Bu isimler arasında, Sevdağ Ferdağ, Fikret Hakan, Murat Soydan, Fatma Girik, Selma Güneri, Sadri Alışık, Ekrem Bora sayılabilir.
*1973 yılı birçok Türk sanatçısının Avrupa'da şanslarını denedikleri yıldır. Esin Avşar; Türk folkundan iki Fransızca parça yaptı, Hümeyra; Karacaoğlandan aldığı 2 bestesini plak yaptı. Diğerleri, Timur Selçuk, Ayla Algan, Tülay German'dır. Ajda Pekkan 4 yıl boyunca Parisde yaşadı. İlk yaptığı plak yirmibin civarında satmıştır. Barış Manço, tek başına ve uzun soluklu yaptığı çalışmaların kalıcı ve ve çok önemli olduğu yıllar sonra daha iyi anlaşılacaktı.
*1974 Cem Karaca’nın söylediği Namus Belası, yılın bestesi.
*1974 Kurtalan Ekspres/ Yılın Topluluğu.
1975 En çok dinlenen şarkılar listesinde, Barış Manço 2023 ile birinci sırada, Tanju Okan, Benim Halkım ile ikinci sırada, Şenay, Açıl Susam Susam ile üçüncü sırada yer almaktadır.
*1979 Yılın erkek sanatçısı.
*1979 Yeni Bir Gün/ Yılın şarkısı.
*1980 Hey Dergisinin anketine göre, Barış Manço 3695 oy ile yılın şarkıcısı İkinci, Edip Akbayram, üçünçü, Erol Evgin seçilmişlerdir. Kadın sanatçılarda, Ajda Pekkan 4100 oy ile birinci, Nüket Duru ikinci, Sezen Aksu üçüncü sırada yer almaktadır. 1981 Barış Manço/ Yılın erkek sanatçısı, Arkadaşım Eşşek/ Yılın şarkısı, Kurtalan Ekspres/ Yılın topluluğu Hey Dergisinin düzenlediği ve Barış Mançonun birinci olduğu geleneksel ödül töreni konseri Şan Tiyatrosunda yapıldı. Bu törene, Nur Yoldaş, Saki ve Sultaniyegah şarkıları ile, Sezen Aksu, Kaybolan Yıllar ve Firuze şarkıları ile katıldılar.
1982 Barış Manço yine en iyi erkek sanatçı seçilir onu, Erol Evgin ve Neco izlemektedir. Kadın sanatçılardaki sıralama ise, Zerrin Özer, Nüket Duru ve Sezen Aksu dur.
*1982 yılında ayrıca 45’liklerde Ali Yazar Veli Bozar İle Barış Manço liste başı, 33’lüklerde Ajda Pekkan Sen Mutlu Ol ile birinci, Sözüm Meclisten Dışarı ile Barış Manço ve Kurtalan Ekspres ikinci sırada yer almaktadır.
Ünvanları:
Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991)
Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991)
Belçika Krallığı: Leopold II Şövalyesi nişanı Brüksel, Belçika (1992)
Fransa Devleti: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı Paris, Fransa (1992)
Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora Denizli (1995)
Min-On Sanat Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)
Liege Prensliği: Onursal Hemşehrilik Beratı Liege, Belçika (1997)
BARIŞ MANÇO 45'likleri
1962
Twistin USA/The Jet
(Harmoniler)
Grafson MGG 515
Do The The Twist/Let's Twist again
(Harmoniler)
Grafson MGG 516
1963
Cit Cit Twist/Dream Girl
(Harmoniler)
Grafson MGG 566
1964
Baby Sitter/Quelle Peste/Jenny Jenny/Un Autre Amour Que Toi
(Jacques Denjean Orchestra)
Rigolo 18.726
Baby Sitter/Quelle Peste
Rigolo RI 10019
Jenny Jenny/Un Autre Amour Que Toi
Rigolo RI 10 020
1966
Il Arrivera/Une Fille
(Les Mistigris)
Sahibinin Sesi 45-AX 3092
Bien Fait Pour Toi /Aman Avci Vurma Beni
(Les Mistigris)
Sahibinin Sesi 45-AX 3093
1967
Bizim Gibi/Big Boss Man/Seher Vakti/Good Golly Miss Molly
(Les Mistigris)
Sayan FS-144
Kol Dugmeleri/Big Boss Man/Seher Vakti/Good Golly Miss Molly
(Kaygisizlar)
Sayan FS-144
1968
Kizilciklar/I'll go crazy
(Kaygisizlar)
Sayan FS-171
Bebek/Keep lookin
(Kaygisizlar)
Sayan FS-179
Karanliklar icinde/Trip (To a fair)
(Kaygisizlar)
Sayan FS-180
Bogazici/Flower of love
(Kaygisizlar)
Sayan FS-194
1969
Runaway/Unutamiyorum
(Kaygisizlar)
Sayan FS-199
Aglama Degmez Hayat/Kirpiklerin Ok Ok eyle
(Kaygisizlar)
Sayan FS 204
Kagizman/Anadolu
(Kaygisizlar)
Sayan FS 213
1970
Derule/Kucuk bir gece muzigi
(Baris Manco Ve)
Sayan FS-223
Daglar Daglar 1/Daglar daglar 2
(Baris Manco Ve)
Sayan 229
1971
Iste Hendek Iste Deve/Katip Arzuhalim Yaz Yare Boyle
( Mogollar )
Sayan FS-266
Bin boganin kizi/Ay Osman
(Mogollar/Kaygisizlar)
Sayan FS-271
1972
Fil ile Kurbaga/Je te Retrouverais
(Kaygisizlar/Les Mistigris)
Sayan FS 279
(Baris Manco, Sayan'dan ayrildiktan sonra sonra piyasaya cikarilan bu 45lik toplatildi)
Ölum allahin emri/Gamzedeyim deva bulmam
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1544
1973
Lambaya puf de / Kalk gidelim Kuheylan
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1548
Gonul dagi/Hey koca topcu genc Osman
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1554
1974
Nazar eyle Nazar eyle (gel yanima pazar eyle)/Gulme ha gulme
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1562
Bir bahar aksami/Estergon kalesi
(Kurtalan Eskpres)
Yavuz YA 1569
1975
Ben bilirim/2023
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz Plak YA 1573
1976
Cay elinden oteye rezil dede/Vur ha vur
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz Plak YA 1580
1977
Nick the chopper/Lonely man
(George Hayes Orchestra-Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1584
1981
Hal hal/Egri Egri Dogru Dogru Egri Bugru Ama Yine De Dogru
(Kurtalan Ekspress)
Türküola 239
ZAMANINDA PLAK OLARAK CIKMAMIS, KASETLERDE ve CD`LERDE YER ALMIS PARCALAR
1981
Bahcede hanimeli/Hamburger/Ce sera le temps
(Kurtalan Ekspres)
Türküola
1525 (Tape)
CD 206 (CD) (1991de cikmis)
1983
Nenni bebek/Cit cit cedene
(Kurtalan Ekspres)
1761 (Tape)
CD 203 (CD) (1991de cikmis)
1985
Dut Agaci
(Kurtalan Ekspes)
24 Ayar Manco
TS2240 (Tape)
H.E. 039 (CD) (1994de cikmis)
Don desem donermisin bana
(Kurtalan Ekspres)
24 Ayar Manco Almanya icin hazirlanan Kaset
Uzelli Kaset 1124
1996
Daglar Daglar/Hoy Harim (Gali Atary ile Ibranice Duet)
(?)
ALBÜMLERİ
1/ 1971
Dünden Bugüne.
(Baris Manco Sayan`dan ayrildiktan sonra Sayan`in 45liklerden derleyerek cikardigi albüm)
(Sayan)
LPFS 112 (Lp)
(md)
-A-
1. Daglar Daglar
2. Kirpiklerin Ok Ok Eyle
3. Kagizman
4. Kucuk Bir Gece Muzigi
5. Kol Dugmeleri
6. Derule
-B-
7. Iste Hendek Iste Deve
8. Seher Vakti
9. Anadolu
10. Aglama Degmez Hayat
11. Lory
12. Katip Arzuhalim Yaz Yare Boyle
2/ 1975
2023 (46:20)
(Yavuz Plak.)
Lp.1015 (Lp)
(md)
-A-
1. Acih'da baga vir!...
2. Kayalarin oglu
3. 2023
4. Yolverin agalar beyler!...
5. Uzun ince bir yoldayim!...
-B-
1. Yine yol gorundu gurbete...
2. Baykoca destani...
-gulme ha,gulme!...
-gelinlik kizlarin dansi...
-kara haber~turnanin olumu...
-vur ha,vur!..
-durma ha,durma!...
3. Tavuklara kissst de!...
4. Kol basti!...(Dere Boyu Kavaklar)
3/ 1976
Sakla Samani Gelir Zamani.
"Yavuz Plak in 45liklerden derledigi Albüm"
(Yavuz LP 1018)
-A-
1. Gamzedeyim Deva Bulmam
2. Gonul Dagi
3. Nazar Eyle Nazar Eyle
4. Bir Bahar Aksami
5. Hey Koca Topcu Genc Osman
-B-
6. Ben Bilirim Ben Bilirim
7. Olum Allahin Emri
8. Kalk Gidelim Kuheylan
9. Lambaya Puf De!
10. Cay Elinden Oteye (Rezil Dede)
4/ 1976
Baris Mancho (35:4
(Ayni yil Nick The Chopper olarak Türkiye de cikti Yavuz LP 1017)
(C.B.S. Disques/Grammofoonplaten S.A.B.V.)
cbs 81784 (Lp)
(md)
-A-
1. Little darlin'
(we'll be kissing),
2. Lonely man,
3. Old Pauline,
4. lucky road,
5. Emerald garden,
-B-
1. Nick the chopper,
2. Tell me old man,
3. Blue morning angel,
4. Lady of the seventh sky,
5. Ride on Miranda,
5/ 1979
Yeni Bir Gun (45.07)
(Yavuz ve Burc Plakcilik.)
lp.1024 (Lp)
(md)
-A-
1. Sari cizmeli Mehmed aga,
2. Gesi Baglari,
3. Coban yildizi,
4. Bir selam sana gonul daglarindan,
5. Ne ola? Yar ola,
-B-
1. Aynali kemer ince bele,
2. 2024
3. ikinci yolculuk,
4. Ham meyvayi kopardilar dalindan,
5. Yeni bir gun dogdu merhaba,
6. Anliyorsun degil mi?
7. Ne koy olur benden, ne de kasaba,
8. Elveda ~ olum,
9. Bir kelebegin yasam oykusu.
6/ 1980
20. Sanat Yili Disco Manco
(Turkuola.)
1341 (Tape)
(md)
1. Egri bugru,
2. Huseyni selam,
3. Daglar daglar,
4. Nazar eyle(1),
5. Gamzedeyim,
6. Ben bilirim,
7. Nazar eyle(2)
8. Iste hendek iste deve,
9. Kol basti,
10. Katip arzuhalim,
11. Nick the chopper, [COLOR="Teal"]
12. Ne Ola
13. Yemen Turkusu (Burasi Mustur),
14. Taksim,
15. Yeni Bir Gün
16. Anliyorsun Degil mi?
17. Ne Köy Olur Benden, Ne de Kasaba
18. Elveda ölüm
19. Kervan (taksim),
20. Dragon fly.
7/ 1981
Sozum Meclisten Disari (44:37)
(Turkuola.)
TR-ST 342 (Lp)
1525 (Tape)
CD 206 (Cd)
(md)
-A-
1. Alla beni pulla beni,
2. Arkadasim Essek,
3. Sozum meclisten disari,
4. Sehrazat,
5. Gulpembe,
-B-
1. Adem oglu kizgin firin hava kizi mercimek,
2. Ali yazar veli bozar,
3. 2025 (ucuncu ve son yolculuk),
4. Donence,
Bahcede hanimeli,Hamburger,Ce sera le temps
isimli parcalar kaset ve CD de yer aldi.
8/ 1983
Estagfurullah...Ne Haddimize! (39:04)
(Turkuola.)
7478 (Lp)
1776 (Tape)
CD-203 (Cd)
(md)
-A-
1. Halil Ibrahim sofrasi,
2. Gecti dost kervani,
3. Kazma,
4. Bal sultan,
-B-
1. Aman yavas...aheste!...
2. Kol dugmeleri,
3. Eski bir fincan,
4. Selahaddin Eyyubinin aslan yuekli Risarin kiz kardesine karsi.
Nenni Bebek ve Cit Cit Cedene
isimli parcalar Kaset ve CD de yer aldi.
9/ 1985
24 Ayar Manco (39:06)
(Emre Plakcilik.)
H.E-33-531(Lp)
TS2240 (Tape)
H.E. 039 (Cd)
(md)
-A-
1. Soyle zalim sultan,
2. Bu gun bayram,
3. Mahkum,
4. Dort kapi,
5. La casa della mamma tulipano,
-B-
1. Gibi Gibi,
2. Lahburger-
a)evvel zaman icinde
b)hamburger
c)lahmacun
d)kissadan hisse:Lahburger bebek,
3. Abbas yolcu,
4. You and I.
Dut Agaci Kaset ve CD de yer aliyor.
Dön Desem Dönermisin Bana isimli parca kasedin Avrupa baskisinda yer aldi.
10/ 1986
Degmesin Yagli Boya
(Emre Plakcilik.)
HE.539 (Lp)
H.E. 560 (Tape)
H.E. 040 (Cd)
(md)
-A-
1- S.O.S. Aman Hocam
2- Süper Babaanne
3- Nerede?
4- Düriye
-B-
1- Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sihhat Gibi
2- Unutamadim
3- Iste Hendek Iste Deve (15 Yil Sonra)
4- Osman
5- Al Beni
11/ 1988
30 Sanat Yili Fulaksesuar Manco-Sahibinden Ihtiyactan
(Emre Plakcilik)
H.E.545 (LP)
H.E.004 (CD)
(md)
1- Nane Limon Kabugu
2- Ahmet Beyin Ceketi
3- Affet Beni
4- Gönül Ferman Dinlemiyor
5- Ömrümün Sonbaharinda
6- Anahtar
7- Kalpler Beraber
8- Zehra
9- Sakiz Hanim - Mahur Bey
10- Sahilde
12/ 1989
Darisi Basiniza (43:13)
(Yavuz ve burc Plakcilik.)
581 (Tape)
003 (CD)
(cd)
1- Kara Sevda
2- Domates Biber Patlican
3- Delikanli Gibi
4- Günaydin Cocuklar
5- Kezban
6- Can Bedenden Cikmayinca
7- Güle Güle Oglum
8- Hatirlasana
9- Hayir
13/ 1992
Mega Manco (46:3
(Emre Plak)
622 (Tape)
H.E. 031 (CD)
(cd)
1- Süleyman
2- Hemşerim Memleket Nire?
3- Ayi
4- Gel
5- Yine Bir Gülnihal
6- Allah`im Güc Ver Bana
7- Diral Dede nin Düdügü
8- Ayrilik
9- Tut-i Mucize Guyem
10- Rüya
14/ 1995
Musaadenizle Cocuklar (45:20)
(Emre Plak)
H.E.CD.056 (CD)
(cd)
1- Müsaadenizle Cocuklar
2- Balböcegi
3- Yolla Yarim Tez Yolla
4- Al beni
5- Dokun Bana Saril Bana
6- Benden öte Benden Ziyade
7- Gülbebegim
8- Beyhude Gecti Yillar
9- Yol
10- En Büyük Mehmet Bizim Mehmet
15/ 1996
Baris Manco Live In Japan (49:4
(Emre Plak)
HE.074 (CD)
(cd)
1- Dönence
3- Unutamadim
4- Hemşerim Memleket Nire?
5- Daglar Daglar
6- Yine Yol Göründü Gurbete
7- Nane Limon Kabugu
8- Gülpembe
9- Toki No Tabibito
10- Kara Sevda
16/ 1999
Mancoloji
( Emre Plak)
H.E. 103 + H.E. 104 (CD)
1
1. daglar Daglar 1969
2. gül pembe 1980
3. iste hendek iste deve 1970
4. sari cizmeli mehmed aga 1977
5. kara sevda 1989
6. hal hal 1981
7. kol dügmeleri 1963 ( Baris Manco`nun ilk yazdigi sarki)
8. unutamadim 1986
9. aynali kemer 1978
10. beyhude gecti yillar 1964 (Biz 95 de dinlemistik ilk defa)
11. nazar eyle 1973
12. can bedenden cikmayinca 1989
2
1. dönence 1980
2. anliyorsun degil mi? 1977
3. gül bebegim 1993
4. halil ibrahim sofrasi 1983
5. yolla yarim 1993
6. nick the chopper 1975
7. alla beni pulla beni 1981
8. domates biber patlican 1988
9. ben bilirim 1972
10. sakiz hanim ve mahur bey 1988
11. gibi gibi 1983
12. 40 yil 1998 "enstrümental"
Konya ovasında yaşayan Mançozade adlı büyük bir aile, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alması ile birlikte Rumeliye göç etmiş ve Selanik'e yerleşmiştir. Birinci Dünya Savaşına kadar Selanik'de yaşayan Mançozade ailesi, savaşın hayat koşullarını güçleştirmesi nedeniyle tekrar İstanbul'a göç etmiştir. Mançozade'lerden Mehmet Abdi bey İstanbul'da bir konağa yerleşmiş ve arkadaşının kızkardeşi olan Nimet hanımla evlenmiştir. Yıllar sonra Nimet hanım Barış Manço'nun "Gülpembe" şarkısının ilham kaynağı olacaktır. Cumhuriyet devrimlerini yaşayan aile soyadı kanunu ile birlikte Mançozade olan aile adlarını değiştirerek Manço soyadını alırlar. Abdi bey ile Nimet hanımın oğlu Hakkı bey, Rikkat Uyanık ile evlenir. Hakkı bey ile Rikkat hanımın ikinci çocuğu 2 Ocak 1943 yılında doğan Mehmet Barış Manço dur. Barış Manço, Oktay Manço, Savaş Manço ve İnci Manço ile birlikte 4 kardeştiler. 2. Dünya savaşının sonlarında doğan Barış Manço, ailesinin savaşın bitmesine duyduğu özlem nedeniyle "Barış " ismini seçtiklerini söylemektedir. Döneminin Türk Sanat Müziği sanatçısı olan Rikkat hanımla, Hakkı bey Barış 3 yaşındayken ayrılırlar. Babasının yanında büyüyen Barış Manço'nun çocukluğu Kadıköy'de geçmiştir. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal ilkokulunda tamamlamış, daha sonra Galatasaray Lisesine devam etmiştir. 10. sınıfdayken babasını kaybeden Barış Manço, Galatasaray Lisesinden ayrılarak Şişli Terakki Lisesine gitmiş ve oradan mezun olmuştur. Aileden gelen yetenekle 2 yaşından itibaren şarkı söylemeye ve Ortaokul 2. sınıf öğrencisiyken de amatör olarak müzikle uğraşmaya başlamıştır. Liseyi bitirince 20 Eylül 1963 yılında önce Paris'e oradanda Belçikaya ağabeyi Savaş Manço'nun yanına gider. Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisinde resim, grafik ve iç mimari okur. Lisede çok başarılı olmayan hatta müzik ve coğrafyadan ikmale kalan Barış Manço, bu okuldan çok iyi derece ile, okul birincisi olarak mezun olmuştur. Galatasaray Lisesinde başlayan müzik hayatı, Belçikada da devam etti. 1969 yıllarında yurda döndüğünde Dağlar, Dağlar şarkısını yaptı. Bu şarkı onun hayatında bir dönüm noktası oldu. Aynı yıllarda görüntüsü değişmekte, müziği ve kıyafetleri ile bir ekol oluşturmaktadır. Barış Manço insan ilişkileri konusunda çok iyidir. Bağlantı kuramayacağı hiçbir canlı yok denebilir. Zaten daha sonraki yıllarda da yaptığı bir röportajında " Kendimi, toplumla diyalog kuran bir iletişim aracı olarak görüyorum" diyecektir. 1971 yılında askerlik yılları başlayacaktır. Askerdeki ilk ayları, hem ani olarak askere alınması, hem de diplomasına rağmen üniversite mezun olmasının tartışılması ve de saçlarının kesilmesi gerektiği nedeniyle çok keyifli başlamadı. Askerliğini Polatlıda Topçu asteğmen olarak yaptı. Askerliğin son ayları ise güzel dostluklar ve askeriye de bir dizi konserlerle üretken bir hale dönüştü. Askerlikten sonra yine bir dönem Belçika günleri araya girmektedir. Barış Manço, sıra dışı kıyafetleri, takıları, enterasan el hareketleri ve şarkılarına çektiği klipler ile bizleri şaşırtmayı sürdürmeye devam eder. Sanatçının görevinin biraz da şaşırtıcı şeyler yapmak olduğuna inanmıştı. Yıllar geçtikçe bu davranış ve biçimlerin onun özgün kişiliği olduğunu daha iyi anlayacaktık. 18 temmuz 1978 yılında Kadıköy evlendirme dairesinde Lale Manço ile evlendi. Bu konuda da topluma örnek olmayı başaran Barış Manço, evliliğinde de İstanbul geleneğini sürdürdü. Bu evliliği, Lale Manço da 1998 yılında yaptığı bir röportajda " Barış içinde 23 yıl" diye tanımlıyor. Evdeki birliktelikleri, iş hayatında da devam eder, Lale Manço, televizyon programlarına yönetmen ve yapımcı olarak imzasını atar. Bu beraberliğe oğulları 19 Mayıs 1981 yılında Doğukan Hazar, 24 Temmuz 1984 yılında Batıkan Zorbey katılır. Dünya çocuklarının Barış abisi, kendi çocuklarıyla da iyi arkadaş olduğunu söylemektedir. Yoğun iş programı çocuklarını ihmal etmesine asla neden olmamıştır. Çocukları için en büyük öğüdü, yaptıkları işin en iyisini severek yapmaları gerektiğidir. Çocukları için tek kaygısının adam gibi adam olsunlar diye dile getiriyor ve hangi meslek olursa, tornacı bile olabilirler ama kendi deyimiyle onlar için "Doğukan usta, öyle bir vida sıkar ki başka türlü sıkar" denmesini arzu ettiğini söylemektedir. Doğu ile batının sentezini yapmıştı. Ona göre, doğunun herşeyi kötü, batının herşeyi iyi doğru bir kavram değildir. Oğullarına da Doğukan ve Batıkan isimlerini koyması doğu ve batının barış içinde olması dileğinden kaynaklanmaktadır. Barış Manço'ya göre Türkiyenin de bulunduğu konumun kesin bir sınırlaması yoktur. Türkiye, doğudan bakıldığı zaman batıda, batıdan bakıldığı zaman da doğudadır. Bu konudaki duygularını ise, Japonya konserinde 20.000 Japon'un Türk bayrağı çıkartıp sallamasından televizyon başındaki 60 milyon insanın gözyaşları içinde izlemesi gibi heyecanlandığını ve gurur duyması ile ifade ediyor. Barış Manço yabancı ülkelerdeki çalışmaları için yaptığı değerlendirmede "Japonlar beni sahiplendiler, milyonlarca Japon konserlerime geliyor, CD'lerimi alıyor, Japonlar bende doğru birşeyler buluyor. Şarkılarımı didik didik inceliyorlar, onlardan konferanslar hazırlayıp televizyon programları yapıyorlar. Türkiyede bunun onda biri yapılmadı. Belçikada ise, onların ülkelerini tanıttığım için Liege Prensliği onur ödülü verdiler. Törene limuzin ve dört eskort ile gittik. Belçikanın en büyük gazetesi birinci sayfada yarım sayfa ayırdılar. Türkiyede 40 yıllık sanat hayatımda baş sayfaya çıkamadım" gibi serzenişte bulundu. Ne yazık ki yıllar sonra baş sayfada bulunma nedenin "ölüm" olması çok hüzünlü idi. Önemli olmaktan çok değerli olmayı tercih ettiğini söyleyen Barış Manço, duygusallığını seçtiği bir yaşam biçimi olduğunu vurgularken, kendi deyimiyle kuzey kutbunu da asla kaybetmediğini de sözlerine ekliyor. Rus romantikleriklerinden, Korsakof, Musolski ve Çaykoski den etkilenerek, evinin dekorasyonunda da romantik çağı, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başını yansıtan tarzı tercih etmişti. Türkiyedeki en uzun ve başarılı televizyon programlarını yaptı. 200' ün üstünde şarkısı ona 12 altın, platin albüm/kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Flemenkçeye çevrildi. Her ülkede şarkıları çok sevildi. Kongo'daki 12-13 bin kişinin katıldığı konserde "Domates Biber Patlıcan" ı söylerken, Kongoluların koro halinde şarkıya eşlik etmeleri şarkının evrenselliği hakkında bilgi vermektedir. Bu konuya başka bir örnekte Mısır da yaşanmıştı. Barış Manço, Mısır Televizyonunda canlı yayında Dağlar Dağlar'ı Arapça söylemişti, bu programın sonunda Mısırlılar sokağa döküldüğü gibi, program da defalarca tekrarlanmıştı. En büyük arzusunun ansiklopediler de yer almak olduğunu söyleyen ve Barış Manço müzesi kurmak isteyen Manço, " 20. yüzyılda yaşamış, o yüzyıla damgasını vurmaya çalışan bir Türküm, 20. yüzyılın Türk Müziğini yapıyorum" demektedir. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço 1991 yılında devlet sanatçısı ünvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi onursal doktora ünvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya; Uluslararası Kültür ve Barış ödülü, Belçika Krallığı; Leopold II şövalyesi nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı; Türkmen Vatandaşlığı ödülleri kazanmıştır.
*1970’li yıllarda başlayan folk müziği rüzgarı, müzik dünyasına çok önemli isimler kazandırmıştı. Hümeyra, Esin Avşar, Barış Manço, Cem Karaca, Modern Folk Üçlüsü, Fikret Kızılok, Bora Ayanoğlu gibi. Bu yıl Barış Manço bu akımı doğrular bir biçimde Dağlar Dağlar şarkısı büyük bir çıkış yapmıştır.
*1970 Dağlar Dağlar/ yılın bestesi.
*1970 Derule / yılın düzenlemesi.
*1971 Yılın erkek sanatçısı Aynı yıl Cem Karaca’nın söylediği Dadaloğlu, yılın düzenlemesi ödülünü kazanmıştı.
*1971 İşte Hendek İşte Deve, yılın bestesi.
*1972 Yılın erkek sanatçısı.
*1973 Yılın erkek sanatçısı Aynı yıl, Nilüfer, yılın kadın sanatçısı.
*1973 Hey Koca Topçu/yılın düzenlemesi.
*1973-1974 yıllarında, Kurtalan Ekspres/ yılın topluluğu.
*1973yılında SES Dergisi’nin Mayıs ayındaki araştırmalarına göre ayın altın sesleri: Barış Manço, Kalk Gidelim Küheylan ile Cem Karaca, Erol Büyükburç, Fikret Kızılok, Ersen, Kadın Sanatçılarda; Füsun Önal, Senden Başka ile,Ajda Pekkan,Şenay ve Selda. Bu yıl sinemadan birçok ismin sahnelere geçmesi ile de çok önemlidir. Bu isimler arasında, Sevdağ Ferdağ, Fikret Hakan, Murat Soydan, Fatma Girik, Selma Güneri, Sadri Alışık, Ekrem Bora sayılabilir.
*1973 yılı birçok Türk sanatçısının Avrupa'da şanslarını denedikleri yıldır. Esin Avşar; Türk folkundan iki Fransızca parça yaptı, Hümeyra; Karacaoğlandan aldığı 2 bestesini plak yaptı. Diğerleri, Timur Selçuk, Ayla Algan, Tülay German'dır. Ajda Pekkan 4 yıl boyunca Parisde yaşadı. İlk yaptığı plak yirmibin civarında satmıştır. Barış Manço, tek başına ve uzun soluklu yaptığı çalışmaların kalıcı ve ve çok önemli olduğu yıllar sonra daha iyi anlaşılacaktı.
*1974 Cem Karaca’nın söylediği Namus Belası, yılın bestesi.
*1974 Kurtalan Ekspres/ Yılın Topluluğu.
1975 En çok dinlenen şarkılar listesinde, Barış Manço 2023 ile birinci sırada, Tanju Okan, Benim Halkım ile ikinci sırada, Şenay, Açıl Susam Susam ile üçüncü sırada yer almaktadır.
*1979 Yılın erkek sanatçısı.
*1979 Yeni Bir Gün/ Yılın şarkısı.
*1980 Hey Dergisinin anketine göre, Barış Manço 3695 oy ile yılın şarkıcısı İkinci, Edip Akbayram, üçünçü, Erol Evgin seçilmişlerdir. Kadın sanatçılarda, Ajda Pekkan 4100 oy ile birinci, Nüket Duru ikinci, Sezen Aksu üçüncü sırada yer almaktadır. 1981 Barış Manço/ Yılın erkek sanatçısı, Arkadaşım Eşşek/ Yılın şarkısı, Kurtalan Ekspres/ Yılın topluluğu Hey Dergisinin düzenlediği ve Barış Mançonun birinci olduğu geleneksel ödül töreni konseri Şan Tiyatrosunda yapıldı. Bu törene, Nur Yoldaş, Saki ve Sultaniyegah şarkıları ile, Sezen Aksu, Kaybolan Yıllar ve Firuze şarkıları ile katıldılar.
1982 Barış Manço yine en iyi erkek sanatçı seçilir onu, Erol Evgin ve Neco izlemektedir. Kadın sanatçılardaki sıralama ise, Zerrin Özer, Nüket Duru ve Sezen Aksu dur.
*1982 yılında ayrıca 45’liklerde Ali Yazar Veli Bozar İle Barış Manço liste başı, 33’lüklerde Ajda Pekkan Sen Mutlu Ol ile birinci, Sözüm Meclisten Dışarı ile Barış Manço ve Kurtalan Ekspres ikinci sırada yer almaktadır.
Ünvanları:
Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991)
Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991)
Belçika Krallığı: Leopold II Şövalyesi nişanı Brüksel, Belçika (1992)
Fransa Devleti: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı Paris, Fransa (1992)
Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora Denizli (1995)
Min-On Sanat Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)
Liege Prensliği: Onursal Hemşehrilik Beratı Liege, Belçika (1997)
BARIŞ MANÇO 45'likleri
1962
Twistin USA/The Jet
(Harmoniler)
Grafson MGG 515
Do The The Twist/Let's Twist again
(Harmoniler)
Grafson MGG 516
1963
Cit Cit Twist/Dream Girl
(Harmoniler)
Grafson MGG 566
1964
Baby Sitter/Quelle Peste/Jenny Jenny/Un Autre Amour Que Toi
Rigolo 18.726
Baby Sitter/Quelle Peste
Rigolo RI 10019
Jenny Jenny/Un Autre Amour Que Toi
Rigolo RI 10 020
1966
Il Arrivera/Une Fille
(Les Mistigris)
Sahibinin Sesi 45-AX 3092
Bien Fait Pour Toi /Aman Avci Vurma Beni
(Les Mistigris)
Sahibinin Sesi 45-AX 3093
1967
Bizim Gibi/Big Boss Man/Seher Vakti/Good Golly Miss Molly
(Les Mistigris)
Sayan FS-144
Kol Dugmeleri/Big Boss Man/Seher Vakti/Good Golly Miss Molly
(Kaygisizlar)
Sayan FS-144
1968
Kizilciklar/I'll go crazy
(Kaygisizlar)
Sayan FS-171
Bebek/Keep lookin
(Kaygisizlar)
Sayan FS-179
Karanliklar icinde/Trip (To a fair)
(Kaygisizlar)
Sayan FS-180
Bogazici/Flower of love
(Kaygisizlar)
Sayan FS-194
1969
Runaway/Unutamiyorum
(Kaygisizlar)
Sayan FS-199
Aglama Degmez Hayat/Kirpiklerin Ok Ok eyle
(Kaygisizlar)
Sayan FS 204
Kagizman/Anadolu
(Kaygisizlar)
Sayan FS 213
1970
Derule/Kucuk bir gece muzigi
(Baris Manco Ve)
Sayan FS-223
Daglar Daglar 1/Daglar daglar 2
(Baris Manco Ve)
Sayan 229
1971
Iste Hendek Iste Deve/Katip Arzuhalim Yaz Yare Boyle
( Mogollar )
Sayan FS-266
Bin boganin kizi/Ay Osman
(Mogollar/Kaygisizlar)
Sayan FS-271
1972
Fil ile Kurbaga/Je te Retrouverais
(Kaygisizlar/Les Mistigris)
Sayan FS 279
(Baris Manco, Sayan'dan ayrildiktan sonra sonra piyasaya cikarilan bu 45lik toplatildi)
Ölum allahin emri/Gamzedeyim deva bulmam
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1544
1973
Lambaya puf de / Kalk gidelim Kuheylan
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1548
Gonul dagi/Hey koca topcu genc Osman
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1554
1974
Nazar eyle Nazar eyle (gel yanima pazar eyle)/Gulme ha gulme
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1562
Bir bahar aksami/Estergon kalesi
(Kurtalan Eskpres)
Yavuz YA 1569
1975
Ben bilirim/2023
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz Plak YA 1573
1976
Cay elinden oteye rezil dede/Vur ha vur
(Kurtalan Ekspres)
Yavuz Plak YA 1580
1977
Nick the chopper/Lonely man
(George Hayes Orchestra-Kurtalan Ekspres)
Yavuz YA 1584
1981
Hal hal/Egri Egri Dogru Dogru Egri Bugru Ama Yine De Dogru
(Kurtalan Ekspress)
Türküola 239
ZAMANINDA PLAK OLARAK CIKMAMIS, KASETLERDE ve CD`LERDE YER ALMIS PARCALAR
1981
Bahcede hanimeli/Hamburger/Ce sera le temps
(Kurtalan Ekspres)
Türküola
1525 (Tape)
CD 206 (CD) (1991de cikmis)
1983
Nenni bebek/Cit cit cedene
(Kurtalan Ekspres)
1761 (Tape)
CD 203 (CD) (1991de cikmis)
1985
Dut Agaci
(Kurtalan Ekspes)
24 Ayar Manco
TS2240 (Tape)
H.E. 039 (CD) (1994de cikmis)
Don desem donermisin bana
(Kurtalan Ekspres)
24 Ayar Manco Almanya icin hazirlanan Kaset
Uzelli Kaset 1124
1996
Daglar Daglar/Hoy Harim (Gali Atary ile Ibranice Duet)
(?)
ALBÜMLERİ
1/ 1971
Dünden Bugüne.
(Baris Manco Sayan`dan ayrildiktan sonra Sayan`in 45liklerden derleyerek cikardigi albüm)
(Sayan)
LPFS 112 (Lp)
(md)
-A-
1. Daglar Daglar
2. Kirpiklerin Ok Ok Eyle
3. Kagizman
4. Kucuk Bir Gece Muzigi
5. Kol Dugmeleri
6. Derule
-B-
7. Iste Hendek Iste Deve
8. Seher Vakti
9. Anadolu
10. Aglama Degmez Hayat
11. Lory
12. Katip Arzuhalim Yaz Yare Boyle
2/ 1975
2023 (46:20)
(Yavuz Plak.)
Lp.1015 (Lp)
(md)
-A-
1. Acih'da baga vir!...
2. Kayalarin oglu
3. 2023
4. Yolverin agalar beyler!...
5. Uzun ince bir yoldayim!...
-B-
1. Yine yol gorundu gurbete...
2. Baykoca destani...
-gulme ha,gulme!...
-gelinlik kizlarin dansi...
-kara haber~turnanin olumu...
-vur ha,vur!..
-durma ha,durma!...
3. Tavuklara kissst de!...
4. Kol basti!...(Dere Boyu Kavaklar)
3/ 1976
Sakla Samani Gelir Zamani.
"Yavuz Plak in 45liklerden derledigi Albüm"
(Yavuz LP 1018)
-A-
1. Gamzedeyim Deva Bulmam
2. Gonul Dagi
3. Nazar Eyle Nazar Eyle
4. Bir Bahar Aksami
5. Hey Koca Topcu Genc Osman
-B-
6. Ben Bilirim Ben Bilirim
7. Olum Allahin Emri
8. Kalk Gidelim Kuheylan
9. Lambaya Puf De!
10. Cay Elinden Oteye (Rezil Dede)
4/ 1976
Baris Mancho (35:4
(Ayni yil Nick The Chopper olarak Türkiye de cikti Yavuz LP 1017)
(C.B.S. Disques/Grammofoonplaten S.A.B.V.)
cbs 81784 (Lp)
(md)
-A-
1. Little darlin'
(we'll be kissing),
2. Lonely man,
3. Old Pauline,
4. lucky road,
5. Emerald garden,
-B-
1. Nick the chopper,
2. Tell me old man,
3. Blue morning angel,
4. Lady of the seventh sky,
5. Ride on Miranda,
5/ 1979
Yeni Bir Gun (45.07)
(Yavuz ve Burc Plakcilik.)
lp.1024 (Lp)
(md)
-A-
1. Sari cizmeli Mehmed aga,
2. Gesi Baglari,
3. Coban yildizi,
4. Bir selam sana gonul daglarindan,
5. Ne ola? Yar ola,
-B-
1. Aynali kemer ince bele,
2. 2024
3. ikinci yolculuk,
4. Ham meyvayi kopardilar dalindan,
5. Yeni bir gun dogdu merhaba,
6. Anliyorsun degil mi?
7. Ne koy olur benden, ne de kasaba,
8. Elveda ~ olum,
9. Bir kelebegin yasam oykusu.
6/ 1980
20. Sanat Yili Disco Manco
(Turkuola.)
1341 (Tape)
(md)
1. Egri bugru,
2. Huseyni selam,
3. Daglar daglar,
4. Nazar eyle(1),
5. Gamzedeyim,
6. Ben bilirim,
7. Nazar eyle(2)
8. Iste hendek iste deve,
9. Kol basti,
10. Katip arzuhalim,
11. Nick the chopper, [COLOR="Teal"]
12. Ne Ola
13. Yemen Turkusu (Burasi Mustur),
14. Taksim,
15. Yeni Bir Gün
16. Anliyorsun Degil mi?
17. Ne Köy Olur Benden, Ne de Kasaba
18. Elveda ölüm
19. Kervan (taksim),
20. Dragon fly.
7/ 1981
Sozum Meclisten Disari (44:37)
(Turkuola.)
TR-ST 342 (Lp)
1525 (Tape)
CD 206 (Cd)
(md)
-A-
1. Alla beni pulla beni,
2. Arkadasim Essek,
3. Sozum meclisten disari,
4. Sehrazat,
5. Gulpembe,
-B-
1. Adem oglu kizgin firin hava kizi mercimek,
2. Ali yazar veli bozar,
3. 2025 (ucuncu ve son yolculuk),
4. Donence,
Bahcede hanimeli,Hamburger,Ce sera le temps
isimli parcalar kaset ve CD de yer aldi.
8/ 1983
Estagfurullah...Ne Haddimize! (39:04)
(Turkuola.)
7478 (Lp)
1776 (Tape)
CD-203 (Cd)
(md)
-A-
1. Halil Ibrahim sofrasi,
2. Gecti dost kervani,
3. Kazma,
4. Bal sultan,
-B-
1. Aman yavas...aheste!...
2. Kol dugmeleri,
3. Eski bir fincan,
4. Selahaddin Eyyubinin aslan yuekli Risarin kiz kardesine karsi.
Nenni Bebek ve Cit Cit Cedene
isimli parcalar Kaset ve CD de yer aldi.
9/ 1985
24 Ayar Manco (39:06)
(Emre Plakcilik.)
H.E-33-531(Lp)
TS2240 (Tape)
H.E. 039 (Cd)
(md)
-A-
1. Soyle zalim sultan,
2. Bu gun bayram,
3. Mahkum,
4. Dort kapi,
5. La casa della mamma tulipano,
-B-
1. Gibi Gibi,
2. Lahburger-
a)evvel zaman icinde
b)hamburger
c)lahmacun
d)kissadan hisse:Lahburger bebek,
3. Abbas yolcu,
4. You and I.
Dut Agaci Kaset ve CD de yer aliyor.
Dön Desem Dönermisin Bana isimli parca kasedin Avrupa baskisinda yer aldi.
10/ 1986
Degmesin Yagli Boya
(Emre Plakcilik.)
HE.539 (Lp)
H.E. 560 (Tape)
H.E. 040 (Cd)
(md)
-A-
1- S.O.S. Aman Hocam
2- Süper Babaanne
3- Nerede?
4- Düriye
-B-
1- Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sihhat Gibi
2- Unutamadim
3- Iste Hendek Iste Deve (15 Yil Sonra)
4- Osman
5- Al Beni
11/ 1988
30 Sanat Yili Fulaksesuar Manco-Sahibinden Ihtiyactan
(Emre Plakcilik)
H.E.545 (LP)
H.E.004 (CD)
(md)
1- Nane Limon Kabugu
2- Ahmet Beyin Ceketi
3- Affet Beni
4- Gönül Ferman Dinlemiyor
5- Ömrümün Sonbaharinda
6- Anahtar
7- Kalpler Beraber
8- Zehra
9- Sakiz Hanim - Mahur Bey
10- Sahilde
12/ 1989
Darisi Basiniza (43:13)
(Yavuz ve burc Plakcilik.)
581 (Tape)
003 (CD)
(cd)
1- Kara Sevda
3- Delikanli Gibi
4- Günaydin Cocuklar
5- Kezban
6- Can Bedenden Cikmayinca
7- Güle Güle Oglum
8- Hatirlasana
9- Hayir
13/ 1992
Mega Manco (46:3
(Emre Plak)
622 (Tape)
H.E. 031 (CD)
(cd)
1- Süleyman
2- Hemşerim Memleket Nire?
3- Ayi
4- Gel
5- Yine Bir Gülnihal
6- Allah`im Güc Ver Bana
7- Diral Dede nin Düdügü
8- Ayrilik
9- Tut-i Mucize Guyem
10- Rüya
14/ 1995
Musaadenizle Cocuklar (45:20)
(Emre Plak)
H.E.CD.056 (CD)
(cd)
1- Müsaadenizle Cocuklar
2- Balböcegi
3- Yolla Yarim Tez Yolla
4- Al beni
5- Dokun Bana Saril Bana
6- Benden öte Benden Ziyade
7- Gülbebegim
8- Beyhude Gecti Yillar
9- Yol
10- En Büyük Mehmet Bizim Mehmet
15/ 1996
Baris Manco Live In Japan (49:4
(Emre Plak)
HE.074 (CD)
(cd)
1- Dönence
3- Unutamadim
4- Hemşerim Memleket Nire?
5- Daglar Daglar
6- Yine Yol Göründü Gurbete
7- Nane Limon Kabugu
8- Gülpembe
9- Toki No Tabibito
10- Kara Sevda
16/ 1999
Mancoloji
( Emre Plak)
H.E. 103 + H.E. 104 (CD)
1
1. daglar Daglar 1969
2. gül pembe 1980
3. iste hendek iste deve 1970
4. sari cizmeli mehmed aga 1977
5. kara sevda 1989
6. hal hal 1981
7. kol dügmeleri 1963 ( Baris Manco`nun ilk yazdigi sarki)
8. unutamadim 1986
9. aynali kemer 1978
10. beyhude gecti yillar 1964 (Biz 95 de dinlemistik ilk defa)
11. nazar eyle 1973
12. can bedenden cikmayinca 1989
2
1. dönence 1980
2. anliyorsun degil mi? 1977
3. gül bebegim 1993
4. halil ibrahim sofrasi 1983
5. yolla yarim 1993
6. nick the chopper 1975
7. alla beni pulla beni 1981
8. domates biber patlican 1988
9. ben bilirim 1972