PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Katre-i Matem

KöLe
08-04-09, 22:20
Linkleri sadece üyelerimiz görebilmektedir.

Katre-i Matem

İskender Pala
· Kapı Yayınları
· Basım Tarihi : 04 - 2009
· Sayfa Sayısı : 480

Roman, müzayededen alınan elyazması bir kitabın hikâyesi olarak başlıyor. Okurlar, bu elyazması kitabın açtığı kapıdan içeri giriyor, bir devre adını veren lalenin izinde İskender Pala'nın yarattığı etkileyici ve büyüleyici bir atmosferin içinde yol alıyor.

İstanbul bu romanda, karmaşası, heyecanı, isyanları, kalabalığı ile lalelere bürünüyor. Öyle ki lale sadece bir çiçek değil, bir yaşayış tarzı, estetik bir tavır, kültürel ve tarihsel bir birikim olarak İstanbul'u, hatta tüm Osmanlı'yı çevreliyor. İstanbul, doğal tüm güzelliklerinin, mimari şaheserlerinin tarihî debdebesi ile beraber lalezarlara, lale yarışlarına, lale şiirlerine bezeniyor; lalelerin şehri, renklerin şehri, yaprakların şehri haline dönüşüyor.

İskender Pala, Katre-i Matem'de usta kalemiyle lalelere bezediği İstanbul'da kavuşup doyulamayan, kavuşulamayıp yakan aşkların elemli ve Osmanlı hallerini de tüm ıstırap ve coşkularıyla anlatıyor. Sevdiğini, aşklarının ilk gecesinde kaybeden Şahin'in macerasını anlatan roman, bu kaybın ardındaki esrarı çözmek için külhanlara, tomruklara, lalezarlara ve hatta Osmanlı sarayına kadar gidiyor. İşte bu yolculuk, okuru hiç ummadığı yerlerde hiç ummadığı maceralarla karşılaştırıyor.

Cinayetlerin gölgesiyle giderek gizemli bir hal alan olaylar Lale Devrine nihayet veren Patrona Halil İsyanının yakıcı siyasal çalkantılarıyla birlikte çözülmeye başlıyor.

Kalemimi hokkaya bandırdığım şu anda –ki Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'yı canından; Sultan III. Ahmet'i de tahtından eden cehennemden nişan Eylül İhtilali'nin üzerinden henüz iki hafta geçti- şahit olduğum olayları yazıp yazmamakta kararsız sayılırım.

Bilemiyorum. Yazmak gerektiğini düşündüğüm şeyler bir bakıma devlete ait sırları ifşa etmek gibi bir ihanetin ağırlığını da vicdanıma yükleyecek. Öte yandan Şark'ın kutsal çiçeği laleye dair yorumlarda bulunacak ve belki şükufeciyan esnafını gücendirmiş de olacağım.

Ama birisi çıkıp yiğit Şehzade Ahmet'i, aşağılık isyancıların yaptıklarını, cennete benzeyen İstanbul'u ve Sadabat'ın laleye kattığı zarafeti anlatmazsa bu dahi tarihe ve şehre haksızlık sayılır.

EyZüN
17-05-09, 10:33
bugün başlıyorum okumaya , bakalım snn kadar begenecekmiyim :)

KöLe
17-05-09, 11:25
Beğenirsin bundan adım gibi eminim...:)

lastexile
17-05-09, 11:56
bu adamın 2 kitabını okudun

iki dirhem bi çekirdek;)

babilde ölüm istambulda aşk;)

KöLe
17-05-09, 21:40
bu adamın 2 kitabını okudun

iki dirhem bi çekirdek;)

babilde ölüm istambulda aşk;)

İki dirhem bir çekirdeği bende okudum..Çok eğlenceli bir kitaptı doğrusu...:)

lastexile
19-05-09, 14:00
babilde ölüm istambulda aşk daha güzel gerçi konuları itibariyle çok farklılar ama öneririm fuzuli ile alakalı leyla ile mecnun da var içerisinde hafif polisiye çok hoş bi eser;)

KöLe
19-05-09, 21:44
babilde ölüm istambulda aşk daha güzel gerçi konuları itibariyle çok farklılar ama öneririm fuzuli ile alakalı leyla ile mecnun da var içerisinde hafif polisiye çok hoş bi eser;)

Dili güzel olabilirde benim gibi bir sayısalcı için ağır değildir umarım...

Doğrusu kateri matem bile bazen çok ağır geliyordu..:)

Genelde edebiyat pek okumam araştırma ve tarih okurum, fakat nedense bu aralar çok edebiyat düşkünü oldum..

birde Nazan bekiroğlu var arkadaşlarım sürekli onu tavsiye ediyorlar..

Bende Yusuf ile Züleyha'dan başladım..Çok güzel şiirsel olarak yazıldığı için çok keyifle okunuyor..Nerdeyse bitecek..

lastexile
20-05-09, 10:14
Dili güzel olabilirde benim gibi bir sayısalcı için ağır değildir umarım...

Doğrusu kateri matem bile bazen çok ağır geliyordu..:)

Genelde edebiyat pek okumam araştırma ve tarih okurum, fakat nedense bu aralar çok edebiyat düşkünü oldum..

birde Nazan bekiroğlu var arkadaşlarım sürekli onu tavsiye ediyorlar..

Bende Yusuf ile Züleyha'dan başladım..Çok güzel şiirsel olarak yazıldığı için çok keyifle okunuyor..Nerdeyse bitecek..

eet yusuf ile züleyhayıda bu sene okudum;)

dili gerçektende çok hoş diğer kitaplarını okumama dil anlatım hocası izin vermedi:D üstesinden gelemezmişim:P

KöLe
20-05-09, 22:09
eet yusuf ile züleyhayıda bu sene okudum;)

dili gerçektende çok hoş diğer kitaplarını okumama dil anlatım hocası izin vermedi:D üstesinden gelemezmişim:P

hocalar ancak hikaye okuyor..Boşver sen oku bence..:)

Eilf şafak okudun mu hiç?

lastexile
23-05-09, 11:09
malesef henüz okumadım:S

aslında ben öyle pek kitap okuyan birisi değildim ama bu sene bişeyler oldu okul açıldı açılalı hayatım boyu okumadığım kadar kitap okudum:)

dan brown melekler ve şeytanları geçen hafta bitirdim

şimdi beş şehiri okuyorum;)

KöLe
24-05-09, 22:03
malesef henüz okumadım:S

aslında ben öyle pek kitap okuyan birisi değildim ama bu sene bişeyler oldu okul açıldı açılalı hayatım boyu okumadığım kadar kitap okudum:)

dan brown melekler ve şeytanları geçen hafta bitirdim

şimdi beş şehiri okuyorum;)

Şimdi git filmi izle bak nasıl hayal kırıklığı yaşıyorsun...

Bana aynısını, "Da Vinci Şifresi'nde" oldu...

Sinema kitaplardaki kadar tatminkar değil başına gelince anlıyorsun..:)

Kariha
24-05-09, 22:41
Gercekten harika bir kitap okumanizi tavsiye ederim arkadaslar...

filizz
11-07-09, 00:11
Şimdi git filmi izle bak nasıl hayal kırıklığı yaşıyorsun...

Bana aynısını, "Da Vinci Şifresi'nde" oldu...

Sinema kitaplardaki kadar tatminkar değil başına gelince anlıyorsun..:)

buna katılıyorum...

VeD@
17-08-09, 14:09
sonu istediğim gibi bitmedi..üzüldüm ya..nakşıgül nerdeydi acaba..ya da karaşahinle diğer kız neler yaptı devamı da olsaydı:(

KöLe
17-08-09, 19:37
sonu istediğim gibi bitmedi..üzüldüm ya..nakşıgül nerdeydi acaba..ya da karaşahinle diğer kız neler yaptı devamı da olsaydı:(

Gerisi senin hayal gücüne kalmış..

Nakşıgül diye biri yoktu..Çünkü o cücenin bir sihirinden ibaretti...

VeD@
17-08-09, 19:53
:utan:O kısmında uykum gelmişti anlamamışım demekki..Teşekkür ederim:utan:

KöLe
17-08-09, 20:09
:utan:O kısmında uykum gelmişti anlamamışım demekki..Teşekkür ederim:utan:

Tahmin edebiliyorum...İskender pala okumak çok zordur...Ben sayısalcıyım zorlandım biraz ama yinede güzel yazmış..

semiray
17-08-09, 23:57
bu kitabı çokkkkk merak ediyorumm .....hep aklımda elimdekiler bitsin ilk fırsatta okuyacağım....

miss california
18-08-09, 00:05
güzel ve akıcı bir kitaptı ben beğendim.. özellikle hörükız karakteri çok hoşuma gitmişti..

KöLe
18-08-09, 20:19
Benimde şahin hoşuma gitmişti..:P

VeD@
18-08-09, 20:46
ben yeyeyi seviyordum:)

_Şahmeran_
31-08-09, 14:01
Hımmmm..Anlatım ve yorumlardan güzel bir içerik ve uslupla birlikde merakla naşlıyor...
Kitap kurduyum ama bu yazarın kitaplarını hiç okumadım...Başlangız için umarım güzel bir şeçim olur...

Tavsiye için teşekkürler...

Kitapdan çok etkilenmiş olmalısın ki nikinde aynı şeçmişsin (:

Eklemeden edemeyecegim..Romanların beyaz perdeye aktarılmasına bende karşıyım ama en son izledigim "Melekler ve şeytanalr" filmi o kadarda hayal kırıklıgı degildi...Onca sayfayı 2 saate sıgdırmak elbet kolay degil,kesintiler geçişler hızlı olacak ama o kadarda kötü degildi,en basiti o görsel güzelligi hayal güzümüzden çıkıp gözlerimizle görmemizi sagladı..VATİKAN için diyorum (:

miss california
31-08-09, 14:22
Hımmmm..Anlatım ve yorumlardan güzel bir içerik ve uslupla birlikde merakla naşlıyor...
Kitap kurduyum ama bu yazarın kitaplarını hiç okumadım...Başlangız için umarım güzel bir şeçim olur...

Tavsiye için teşekkürler...

Kitapdan çok etkilenmiş olmalısın ki nikinde aynı şeçmişsin (:

Eklemeden edemeyecegim..Romanların beyaz perdeye aktarılmasına bende karşıyım ama en son izledigim "Melekler ve şeytanalr" filmi o kadarda hayal kırıklıgı degildi...Onca sayfayı 2 saate sıgdırmak elbet kolay degil,kesintiler geçişler hızlı olacak ama o kadarda kötü degildi,en basiti o görsel güzelligi hayal güzümüzden çıkıp gözlerimizle görmemizi sagladı..VATİKAN için diyorum (:

film bencede başarılıydı ama bundan önceki da vinci şifrresi biraz zayıftı.. :)

_Şahmeran_
31-08-09, 14:44
Evet ona sözüm yok!

KöLe
31-08-09, 20:18
Geçenlerde bir yerde dinledim yada okudum tam hatırlamıyorum af buyurun...

Sinemaya uyarlanan kitapların, izleyiciler tarafından beğenilmemesinin sebebi, kitaptaki kahramanların düşüncelerini okuduğumuzdan dolayı. Bu yüzden stephen KinG romanları sinemada fazla başarı bulmadı. Yani filmde gördüğümüz sadece hareketler ve konuşulanlar halbuki düşüncelerin belirtilmemesi filmi hem kısa yapıyor hemde kitaptaki beklenen merakı vermiyor. Ben Da vinciyi okuduğumda filmi izlerken beklediğim ve en çok merak ettiğim kısım altın oran'dan bahseden kısımdı. Belkide kitapta en çok ilgimi çeken kısım orası olduğu için filmde bulamamam beni hayal kırıklığına uğrattı. Halbuki kitaplığında olanlar alıp bakabilir, Roberet Longdon o kısmı sadece sınıfta hayal ediyordu sanırım...( Yalnış hatırlıyor olabilirim..)

Melekler ve şeytanlar kitabını okumadım. Filmini daha dün akşam izledim. Ama benim hayal kırıklığımı yaşayabilecek bir arkadaşım var. Şuan kitabı nerdeyse bitirme aşamasında ve filmi izlediğinde nasıl bir tepki vereceğini dört gözle bekliyorum doğrusu...

_Şahmeran_
31-08-09, 22:03
Kitapla filmin farkı olsun degil mi?
Yoksa en az bir 6 sat film izleyiciyi emin ol sıkar...Kitapda bölüm bölüm okudugumuz için daha etkili ve kalıcı olmuyor mu?
Filme verecegi tepki her filmini kitabına okumaya tercih edeceklerin tepkisiyle eşittir (:
Ama şunuda eklemeden edemeyecegim... kitabı sinemaya uyarlanan filmlerden beyaz perdeye en iyi aktarılmış film "Melekler ve şeytanlar" filmidir (:
Ben her zaman için kitap mı? Film mi? diye bir tercih hakkım olsa..Kesinlile kitapdan yana kullanırım ama Melekler ve şeytanlar kitabının filminide izlemeyi çok istedim..her ne kadar yazar Dan BROWN aktarış şekli beynimizde en ince ayrıntısına kadar görmüş gibi olmamızı sağlamş olsada, gözümlede görmeyi istedigim için gittim sinemaya...beklentimi en aşa tutarak girdigim sinemada gülümseyerek çıktım (:

_Şahmeran_
01-09-09, 17:14
Bu kadar tavsiye ve begeni üzerine gidip aldım "KATRE-İ MATEM" adlı romanı...Bakalım elimdeki kitaplarım bitince okuyacagım...Umazrım beklentimin üstinde bir kitap olur (:

UkteM
24-11-09, 20:06
Özetini yazar mısın ? şimdiden teşekkür ederm..

_Şahmeran_
24-11-09, 20:10
Neden? özetimi lazım Uktem (:

_Şahmeran_
26-11-09, 15:33
güzel ve akıcı bir kitaptı ben beğendim.. özellikle hörükız karakteri çok hoşuma gitmişti..

Güzel bir kitap olduğu ve cümlelerdeki intizamla birlikteki konularına okuyucuya soru sorarak başlaması merak uyandırdırması ve kurgusundaki ustalığı ile harika ama akıcılıgı konusunda hem fikir değilim..Şu sebebten;farsça kelimeleri çoklugu bu dili bilmeyenler için akıcılıgında duraklamadır...Her karşılaştıgım ve bilmediğim bir kelimenin anlamı için sürekli sözlüge yahut,internete,yahutta bilen birisine sormak okuyucuyu yavaşlatıyor ve bu yüzden kimilerine göre ağır geliyor..Ağırlığı bu noktada devreye giriyor...
Tanzimat dönemi yazarlarından bir çok kitap okumuş ve yazarın ya kitabın sonunda yahut o sayfanın altında açıklamasını yaparak öğretici ve kitabı yavaşlatmadan bilmediğimiz kelimelerede hemen ulaşmanın hazzı ile severek okutmuştur ama bunu Katre matem de göremedim....
Geçen kitapcıda sırf bu kelimeler için çıkarmış oldugu sözlügü görünce şaşırdım:) o kadar kalındıki anlatamam size..Şimdi okurken elimizin altında o sözlügün bulunması gerekir sanırım yavaşlatmayı yapmaması ve merak ettigimiz keliminin anlamına çabuçak ulaşmak için,bir kitap bir sözlük bakışı :P

miss california,sen bu kelimelerin anlamını biliyorsun sanırım ki bu yüzden ağır bir dili olan roman akıcı gelmiş..:)

Edebiyat bölümünü okuyanlar genelde bilirler derslerinde tarihten tut Osmanlıcadan Farscaya kadar öğrenirler :) keşke bende edebiyat bölümü okusaydım:(

_Şahmeran_
26-11-09, 15:36
Özetini yazar mısın ? şimdiden teşekkür ederm..

Uktem'e bir şey sordum o yanıtı özelden başkasına sormuş olsada :)
İstek üzerine özeti buraya ekliyorum...Umarım işini görür.. :)

Roman, müzayededen alınan elyazması bir kitabın hikâyesiyle başlıyor. Okurlar, bu elyazması kitabın açtığı kapıdan giriyor, bir devre adını veren ‘lale’nin izinde yol alıyor. Romanda İskender Pala, sevdiğini aşklarının ilk gecesinde kaybeden Şahin’in, bu kaybın ardındaki esrarı çözmek için külhanlara, tomruklara, lalezarlara ve hatta Osmanlı sarayına kadar uzanan yolculuğunu anlatıyor.

İstanbul bu romanda, karmaşası, heyecanı, isyanları, kalabalığı ile lalelere bürünüyor. Öyle ki lale sadece bir çiçek değil, bir yaşayış tarzı, estetik bir tavır, kültürel ve tarihsel bir birikim olarak İstanbul’u, hatta tüm Osmanlı’yı çevreliyor. İstanbul, doğal tüm güzelliklerinin, mimari şaheserlerinin tarihî debdebesi ile beraber lalezarlara, lale yarışlarına, lale şiirlerine bezeniyor; lalelerin şehri, renklerin şehri, yaprakların şehri haline dönüşüyor.

İskender Pala, Katre-i Matem’de usta kalemiyle lalelere bezediği İstanbul’da kavuşup doyulamayan, kavuşulamayıp yakan aşkların elemli ve Osmanlı hallerini de tüm ıstırap ve coşkularıyla anlatıyor. Sevdiğini, aşklarının ilk gecesinde kaybeden Şahin’in macerasını anlatan roman, bu kaybın ardındaki esrarı çözmek için külhanlara, tomruklara, lalezarlara ve hatta Osmanlı sarayına kadar gidiyor. İşte bu yolculuk, okuru hiç ummadığı yerlerde hiç ummadığı maceralarla karşılaştırıyor.

Cinayetlerin gölgesiyle giderek gizemli bir hal alan olaylar Lale Devrine nihayet veren Patrona Halil İsyanının yakıcı siyasal çalkantılarıyla birlikte çözülmeye başlıyor.