PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Astim

SuLTaN
17-10-06, 20:42
Bilimsel adı bronşial astma olan ve halk arasında astım adı verilen hastalıkta hava yollarında sürekli bir iltihap ve aşırı bir hassasiyet vardır. Bu iltihap ve aşırı hassasiyet nedeniyle hava yolları zaman zaman daralır, sıvı ile dolar ve bunun sonucunda da hastalarda nefes darlığı, hırıltı, öksürük ve balgam çıkarma gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca altta yatan süregen iltihap hastalarda mikropların neden olduğu başka hastalıklara yatkınlığa, kokulara ve soğuk havaya karşı da aşarı hassasiyete neden olur. Bütün bu olaylar sonucu astımlı hastalarda şu belirtiler görülür. Hırıltılı solunum (nefes alıp verirken göğüsten ıslık gibi ses gelmesi), nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve sabahları balgam çıkarma. Bu belirtilerin zaman zaman görülmesi ve arada hastaların bir süre iyi olması astımın en önemli özelliklerinden biridir. Bazen bu belirtiler çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkar ve hasta nefes almakta çok zorlanır.

Astım Krizi - Sebepleri

Astım belirtilerinden hırıltılı solunum (nefes alıp verirken göğüsten ıslık gibi ses gelmesi), nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve öksürük gibi belirtilerin aniden ve çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasına akut astım atağı adı verilir.

Akut astım atağını, hastanın şu etkenlerle karşılaşması kolaylaştırır:
Allerjenler
Hava kirliliği
Solunum yolu enfeksiyonları
Egzersiz ve aşırı yorgunluk
Ani hava değişiklikleri
Tahriş edici gazlar
Besinler ve basın katkı maddeleri
İlaçlar (özellikle aspirin ve benzeri ilaçlar)
Aşırı gülme, ağlama, öfkelenme ve korku
Sinüzit