PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : askerde çok kullanılan sözler

Haylaz
12-07-08, 16:58
Askeri sınırlar içine girdiğinizde ilk olarak yadırgarsınız ama çok kısa bir süre sonra bu dile adapte olursunuz. İşte askerde kullanılan bazı söz, söz öbeği ve deyimler (sakıncasız olanların anlamları)

şafak: askerliğin bitmesine kalan gün sayısı
(Cümle içinde kullanımı: Şafak 12'den sonra 61...(asla o günkü şafak söylenmez, her zaman 12'den sonra denir ki 1 gün daha az söylensin.))

Askerde en çok şafağınızı karıştırıp, oturup takvimden tek tek sayarak hesaplarsınız.

Tüm devreler ve dönemler birbirinin şafağını ezbere bilir. Asla yanlış şafak söyleyemezsiniz. Söylediğiniz an alacağınız tepki:
- Şafak kaç yiğenim ?
/ 113 dayı.
- Nasıl 113 a.* ya, ben sana 90 gün takıyorum olm, senin şafak 114 !

şafak patlatma: Dağda, bayırda, kıyıda köşede yüksek sesle şafağınızı söylemenize denir. Yüksek ses mecburidir ki alt devreler duyup size küfür etsin.

örn: Ulan bu **** de mi gidiyor ya ?

Şafak patlatma genelde bir deyimle bitirilir:
-12'den sonra 22, zoruna gidenin borusuna gitsin.

şafak alma: Üst devrelerin, alt devrelerinin kulaklarından parmakları ile müzikâl bir ses çıkarabilme kabiliyetidir. Bir elin 5 parmağı sırasıyla alt devrenin kulağına çarptırılır, çıkan melodi sonrasında ise şafak patlatılır.

şafak atma: Şafağınızı sağa sola, her önünüze gelen yere yazma. Hayal gücü zorlanır askerde...
* iskambil kağıtlarındaki kızların üzerine şafak atma
* giydiğiniz dona şafak atma
* kuş yakalayıp kanatlarına şafak atma
* G-3 mühimmatı sökülerek içindeki barutla şafak atma
* Ve bazı öküzlerin tuvalette şafak atması vs.vs.vs...

ızdırap olurum:Bütün pis işleri sana yaptırırım, sürekli seni ezerim, uğraşırım senle anlamına gelen süper bir deyim.

devrecilik: Askerdeki en kötü durumdur, üst devre sizin komutanınızdır, çoraplarını bile yıkatabilir.

sıracılık: Her devrenin sırası geldiği zaman temizlik,bulaşık vs. gibi dandik işleri yapmasıdır. İşi her zaman alt devreler yapar. Askeriyede sıracılığa saygı duyulur, devrecilik çok az yerde vardır. Sıracılık komutana düşen yükü de hafifletir.

poşet: Kısa dönem askerlere (4 senelik üni. mezunu er) verilen ad. Neden poşet denilir diye sorduğumda aldığım cevaplardan en düzgünü:
/Abi birgün poşetin teki (poşet diyorum kusura bakma) yağmurlu havada nöbete giderken botları çamur olmasın diye ayaklarına poşet geçirmiş. Ondan sonra adınız poşet kalmış :)

benim günüm mü kalmış: Askerliğinin bitmesine az günü kalan erlerin, [çift rakamlara düşmüş : (-99)] bir iş yap denildiği zaman verdiği en klişe cevap.
Örn: Kalk bana çay getir len!
-Benim günüm mü kalmış komutanım! Alt devreler getirsin. Zamanında biz çok getirdik. (sıracılık çok benimsenmiş :))

senin günün çok: Alt devre aşağılama sözcüğü. Sus sen konuşma, daha çok konuşacak vaktin olacak anlamındadır.

ben mi yapayım: Küçükken hepimiz "nanik" yapmışızdır birilerine. İşte bu da onun askercesi :) 2 kişi otururken komutan yanınıza gelir ve bir kişinin yapabileceği bir iş vardır, o işi size değil arkadaşınıza verirse söylemeniz gereken dalga geçme sözüdür. Söylendikten sonra gülünür. Güldükten sonra komutan sizede iş verir.

tertip,devre,has,torun,yiğen,dayı,dede,alt devre,üst devre: Hepsi askerlerin diğer askerlere seslenme nidasıdır. Döneme göre değişiklik gösterir. Örn: 87/1 iki arkadaş birbirine has der, 87/2'lere alt devre der. 86/1'ler dedeleridir.

benle mi bot bağladın ? Üst devrelerin alt devreleri susturma sözcüğüdür, bu laf yendikten sonra susulur ve baş öne eğilir. Ben senden daha önce buraya geldim, daha *ıçtığın *ok dereye gitmedi! gibi anlamlar taşır. Ağır bir laftır :)

dühulün yetiyor mu? benlemi bot bağladın ile eş anlamlıdır. Askerliğe senden önce geldiğini belirtir üst devre.

kâmil misin olm sen ? manyak mısın olm sen anlamında kullanılır.

koltuk altı kıllarını çakmakla yakmak: Temizlik kontrolü yapan uzman çavuşun, (elinde çakmakla kontrol yapar, tüpte gaz kaçağı kontrolü yapar gibi) uzun olan montofonlara uyguladığı ceza yöntemidir.

teskere: askerliği bitirdiğine dair alacağın kağıt. (teskereci: askerliği biten er)

kantin patlatma: teskerecilerin askerliği bittiği için kantinden kola,cips vs. şeyler alıp arkadaşlarına dağıtması.

doldur - boşalt: nöbete giderken ve gelirken tüfeğinizi dolu ya da tam dolu hale getirmenize denir. (1 boş ve emniyette, 2 dolu ve emniyette)

kombine portatif tahkim edevatı: Sürekli olarak aklıma bu geliyor, bildiğiniz katlanabilir kürek, kazmada oluyor zorlayınca :)

devriye kesmek: Gelen giden var mı diye kontrol etmek.

sektörü bastırmak: nöbet tutulan yerde uyuyan erlerin komutana yakalanmasına denir. Eğer aynı yerde birden fazla er varsa üst devre uyurken alt devre devriye kesmek zorundadır. Devriye keserken uyuyakalan er cezalandırılır.

paraf yemek: Nöbete gidecek olan askerin işi varsa (iş komutan tarafından belirlenir), sizin o asker için nöbet tutmanızdır. Extra nöbet denebilir.

ben bu şafakta ciddi olurum: bunu ilk duyduğumda komaya girdim gülmekten, bunu söyleyen çocuğun şafağı 90 idi, bu şafakta geyik yapamazmış :)

disco: disiplin cezaevi, cezalı askerlerin cezalarını çektikleri yer.

birim davut, kalem, poyraz, galip hasan, defter yolu, topaça behçet ver,böceğimi tarasın.kaynımın kaleminin ekremi,çetin kadri,neşterlerin çıkış olumlu oldu,yahya davut,arı ile, sabun bildir,durum bildir, durum nizam,memedini gel,elvaf,olta,çakır,eldiven,atak,atak. diye uzar gider bu liste...
(aklıma geldikçe ekliyeceğim.)

Kelebek
12-07-08, 18:08
Mantığın bittiği yerde askerlik başlar. en klişe budur heralde:D

maviş
13-07-08, 17:28
ben mi yapayım: Küçükken hepimiz "nanik" yapmışızdır birilerine. İşte bu da onun askercesi 2 kişi otururken komutan yanınıza gelir ve bir kişinin yapabileceği bir iş vardır, o işi size değil arkadaşınıza verirse söylemeniz gereken dalga geçme sözüdür. Söylendikten sonra gülünür. Güldükten sonra komutan sizede iş verir.

:gulkiz::gulkiz:

GöKYüZü
13-07-08, 21:22
ızdırap olurum:Bütün pis işleri sana yaptırırım, sürekli seni ezerim, uğraşırım senle anlamına gelen süper bir deyim.
bu çok kötü olur.

Le mans
13-07-08, 22:28
ben bu şafakta ciddi olurum: bunu ilk duyduğumda komaya girdim gülmekten, bunu söyleyen çocuğun şafağı 90 idi, bu şafakta geyik yapamazmış

bunu hiç duymamıştım :kopar:
asıl bu şafaktan geyiğe vurursun :D

Z£YN£P
13-07-08, 23:47
ne degisik sözlermis:)

İlteriş
14-07-08, 03:01
Şafak ellenmemiş 5 ay :) veya uzun dönem yaparsam 1 sene..

Haylaz
14-07-08, 14:36
yürüyüş kararı sayılacak... say!
Her...Türk...Asker...Doğar :)

By_MotoBike
14-07-08, 14:39
benle mi bot bağladın ? Üst devrelerin alt devreleri susturma sözcüğüdür, bu laf yendikten sonra susulur ve baş öne eğilir. Ben senden daha önce buraya geldim, daha *ıçtığın *ok dereye gitmedi! gibi anlamlar taşır. Ağır bir laftır

Nalet olsun şu kelimeye :D :D :D :D

ays-ays
14-07-08, 18:08
Nalet olsun şu kelimeye :D :D :D :D

ahh kuzumm sana böle mi diolarr =) kesin hakediosundurr:kopar::kopar:

Kelebek
14-07-08, 18:28
yalan da değil hani,karabüğün kananilazyon hattı hayli eskidir inmemiş olabilir:D:D:D:D

ays-ays
14-07-08, 18:32
yalan da değil hani,karabüğün kananilazyon hattı hayli eskidir inmemiş olabilir:D:D:D:D

:kopar::kopar::kopar:

ŞiZoFreNiK AtAK !
22-01-10, 01:29
benle mi bot bağladın ? Üst devrelerin alt devreleri susturma sözcüğüdür, bu laf yendikten sonra susulur ve baş öne eğilir. Ben senden daha önce buraya geldim, daha *ıçtığın *ok dereye gitmedi! gibi anlamlar taşır. Ağır bir laftır
sendroma bak ya :D))))

LoRaSiMa
22-01-10, 07:52
dinlediklerimin yanında kaçıncı okuyuşum unuttum bunları :)

mersindelikanlısı
22-01-10, 08:59
abi be bunların hepsini ezberlemek şartmı askerliğime az varda sorim dedim:D

-VOLKAN-
22-01-10, 09:12
şimdiden kafanı yorma bunlarla mersinli...:cigara: Öğretiyorlar adama herşeyii:sefkat:

LoRaSiMa
22-01-10, 09:16
istersen öğrenme :D

mersindelikanlısı
22-01-10, 10:40
askerlik zor iş ya bide yeni kelimeler öğreniosun:D:deli:

ToDoMeDa
25-05-10, 15:02
şu ben mi yapayım mevzusu sadece askerde olmuyor, evde, okulda, işte her an heryerde karşınıza çıkabiliyor:D...