PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Söz Vermeden önce

HaYaL
10-12-06, 19:04
"Hiçbir konuda,Allah'ın dilemesine bağlamaksızın,ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım. deme!Ancak Allah dilerse (yapacağım de)" ayeti gereğince müslümanlar yapacağı her işten önce "inşallah" demeyi düstur edinmeli.
"inşallah" demeyi untmayın
yarın mutlaka sana uğrarım.bu hafta sonu avrupa'ya gideceğim. müslümanlar açısından, istediğiniz kadar sıralayabileceğiniz bu cümlelerin bir eksiği var?bu ifadeler, yapılacak işi Yaratıcı'nın dilemesine havale etmeden,yani başlarına "inşallah" (Allah dilerse) ifadesi getirilmeden söylenmiş sözler.Halbuki Rabb'imiz kullarından bu konuya öylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki,bu sözün unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlarından.
Konuyla ilgili şöyle bir rivayet vardır.müşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar.Peygamberimiz "inşallah" ifadesini söylemeden, "size yarın cevap vereceğim" buyurur.Cenab-ı Hakk,Efendimiz'e vahyi on oniki gün gecikir.Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz' yüklenmeye başlayınca "hiçbir konuda Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, "ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım."deme!Ancak Allah dilerse (yapacağım de).bunu nuntuğun takdirde Allah'ı zikret ve "Umarım ki rabb'im doğru olma yönünden beni daha isabetli davranısa muvaffak kılar."(kehf süresi 23-24)ayetleri indirilir.Acz ve fakr içinde olan insanın,azim ve iradesi istediği bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir.kul, cüz,i iradesiyle olan bitenin hepsine vakıf olamayacağı için küll-i iradeye teslim etmelidir.öylesine teslim etmeli ki,yapacağı her işten,davranıştan önce "inşallah"demeyi düstur edinmeli.Şayet mümin, "inşallah" demeyi unutsa bile, Yüce Allah(cc), kulunun kendisini tesbih ve istigfarla anmasını,zikretmesini, yaptığı hatayı telafi yoluna gitmesini emrediyor.
Gelin ey dostlar, madem Rabb'imiz bize soz vermeden ,yahut bır filli yapmadan once ınsallah demeyı emredıyor,bızlerde her sozumuzun basında bu sıhırlı kelımeyi getırmeyı unutmayalım.hem kendimız yapmaya gayret edelım bu gusel ozellıgı hem de aılemıze,dostlarımıza,arkadaslarımıza teklıf edelım..

budevran
10-12-06, 19:14
sagolasin paylasim icin, cok güzel bir yaziymis :agla:

KaRDeLeN
15-12-06, 10:05
çok güzeldi canım emeğine sağlık...bilgilendirdiğin için teşekkür

Darkblue&blue
20-12-06, 21:15
gerçekten güzel bir bilgi..
emegin saglık selvi..tesekürler..

incitanem
03-03-07, 23:00
çok güzel canım emeğine sağlık..böyle bi konuda bizi aydınlattığın için ayrıca teşekkür ederim.

karanfil
11-10-07, 16:33
"Hiçbir konuda,Allah'ın dilemesine bağlamaksızın,ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım. deme!Ancak Allah dilerse (yapacağım de)" ayeti gereğince müslümanlar yapacağı her işten önce "inşallah" demeyi düstur edinmeli.
"inşallah" demeyi untmayın

ewet çok doğru bir lafff....:)